Op zoek naar een elektrische kachel? Wij leggen je er alles over uit!

  • Geplaatst op
  • 0
Op zoek naar een elektrische kachel? Wij leggen je er alles over uit!

Met de oplopende gasprijzen, inflatie én koning winter voor de deur zijn we allemaal op zoek naar manieren om het leven wat draaglijker en vooral voordeliger te maken. Na het isoleren van je huis kom je al snel uit bij het verwarmen. Ga je door met gas, of zoek je naar alternatieven? Een elektrische kachel van het merk Xiaomi is één van die alternatieven. Wij leggen je uit hoe elektrische kachels werken en wat het je oplevert.

Bekijk hier al onze elektrische kachels

De voordelen van een elektrische kachel van Xiaomi:

  • Milieuvriendelijk
  • Goedkoop in verbruik
  • Lage aanschafkosten
  • Snelle opwarming
  • Veiliger dan gas
  • Op afstand bestuurbaar

Meer weten over de voordelen? We leggen ze onderaan uitgebreid uit.

Wat is een elektrische kachel?

Een elektrische kachel is een apparaat dat elektriciteit omzet in warmte. Door middel van een verwarmingselement zet een elektrische kachel stroom om in warmte. Wanneer we het hebben over een elektrische kachel, gaat het vaak over de verplaatsbare verwarming die functioneert als bijverwarming. Je kunt elektrische verwarming opdelen in twee typen: convectieverwarming en warmtestraling.

Bij verwarming door convectie staat de kachel warmte af aan de lucht, waardoor luchtstromingen ontstaan die zich gelijkmatig door de ruimte verspreiden. Hiermee kun je het hele huis in één keer verwarmen, echter kost dit veel gas en duurt het lang.

Bij verwarming door warmtestraling wordt de warmte afgegeven aan voorwerpen in de ruimte. Hierdoor verwarm je dus met een elektrische kachel snel en voordeling één ruimte. Wek je bijvoorbeeld eigen stroom op via zonnepanelen, dan is elektrisch verwarmen een goedkope en duurzame optie. Zeker met het oog op de toekomst, wanneer elk huis van het gas afgaat.

Hoe werkt een elektrische kachel?

Een elektrische kachel sluit je eenvoudig aan via het stopcontact. De verwarming doet het direct. Je gebruikt het als bijverwarming of als hoofdverwarming. Let op: voor het verwarmen van een compleet huis heb je meerdere elektrische kachels nodig.

De voordelen van een elektrische kachel

Zoals eerder benoemd is brengt een elektrische kachel een hoop voordelen met zich mee. Hieronder hebben wij dit nog eens duidelijk uitgelegd.

Milieuvriendelijker dan gas

Stroom kan je opwekken met duurzame energiebronnen zoals de zon, wind en aardwarmte. Deze bronnen raken nooit op en hebben geen slechte invloed op het milieu. De verbranding van gas daarentegen, draagt wel bij aan CO2-uitstoot en is ook eindig. Dat betekent dat we ooit een keer zonder gas komen zitten. Stroom opgewekt uit duurzame bronnen is daarom een stuk duurzamer dan gas. Helemaal wanneer je de stroom voor je elektrische kachel zelf opwekt met zonnepanelen.

Goedkoper in verbruik dan gas

Een milieuvriendelijke elektrische kachel is in verbruik goedkoper dan een verwarming op gas. Kijk maar naar de SmartMi Heater 1s van Xiaomi, die in verbruik een stuk lager ligt dan een normale verwarming op gas. Omdat elektrische kachels licht van gewicht zijn kan je ze meenemen wanneer je van ruimte verplaatst. Hierdoor kan je met een aantal elektrische kachels je hele huis verwarmen.

We maakten een rekensom:

De SmartMi Heater 1s van Xiaomi verbruikt in de milieuvriendelijke stand van 900 Watt op één volle dag van 10 uur in totaal 9kWh. 1 kWh kost gemiddeld 0,58 euro (prijspeil augustus 2022). Dit komt uit op 9X0,58 = 5,22 euro.

Een gemiddelde woning in de winter heeft een gasverbruik van 10 m3 per dag. Met de huidige prijs van 2,6 euro per m3 (augustus 2022) ben je per dag 26 euro kwijt. Dat maakt de SmartMi Heater 1s precies 5 keer goedkoper. Onder voorbehoud dat de SmartMi Heater 1s evenveel ruimte verwarmt als de gasverwarming.

Lage aanschafkosten

De aanschafprijs van een gaskachel is hoger dan van een elektrische kachel. Dat komt omdat je bij gas niet alleen voor de kachel zelf betaalt, maar ook voor de aansluitkosten. Bij een elektrische kachel is dit niet het geval, omdat hij erg makkelijk aan te sluiten is. Je hoeft enkel de stekker in het stopcontact te doen en de kachel aan te zetten, waarna de warmte de ruimte invliegt. Dit scheelt dus veel in geld, tijd en onderhoud. Je moet je overigens afvragen of gas de investering nog waard is, met de gestegen prijzen en de plannen van de overheid om in 2050 van het gas af te zijn.

Snelle opwarming

Een elektrische kachel verspreidt warmte binnen een paar minuten. Bij gas duurt dit een kwartier tot een half uur. Je gebruikt de elektrische kachel bovendien waar je wilt. Vertrek je naar een andere ruimte, dan neem je de kachel mee. Zoals eerder gezegd, is het meenemen van een elektrische kachel erg eenvoudig omdat deze over het algemeen licht in gewicht zijn.

Veiliger dan gas

Een elektrische kachel is veilig in gebruik, zo loop je in tegenstelling tot bij een gaskachel geen risico op CO-vergiftiging, wat we ook wel koolmonoxidevergiftiging noemen. Ook het falen van één elektrische kachel leidt niet tot een groot probleem, omdat elke elektrische kachel zelfstandig opereert.

Op afstand bestuurbaar

De elektrische kachels van het merk Xiaomi zijn allemaal te besturen via je smartphone, namelijk via de Xiaomi Mi Home App. Dit is voor een elektrische kachel erg handig en kan veel stroomgebruik voorkomen! Zo kan je bijvoorbeeld onderweg naar huis alvast je elektrische kachel aanzetten, waardoor je in een warme ruimte thuiskomt. Hierdoor hoef je niet de hele tijd de verwarming in huis aan te laten staan, maar slechts vijf minuten voordat het nodig is.

Geen steun aan Rusland

Een groot gedeelte van ons gas komt uit Rusland. Door geen gas te gebruiken maar je huis op te warmen via een elektrische kachel, stop je indirect jouw steun aan Rusland in de oorlog.


Bekijk hier al onze elektrische kachels

De elektrische kachels van Techpunt

Genoeg over de voordelen. Daar zijn we wel uit: een elektrische kachel is een meer dan verstandige keuze. Maar welke heb je nodig? Wij zochten het voor je uit.

Xiaomi Smartmi Heater 1S

Met zijn elegant en uniek design en een krachtig vermogen van 2200W verwarm je de lucht in elke kamer binnen enkele minuten. In een ruimte van 15 vierkante meter stijgt de temperatuur met de Heater 1S zelfs tot 13,4 graden in 1 uur. Zorgen om ruimteverlies heb je niet: de Heater 1S neemt slechts 50 cm2 in beslag en plaats je eenvoudig en snel. Denk je liever wat meer aan het milieu? Gebruik dan de milieuvriendelijke stand van 900W. Bedienen gaat makkelijk via de afstandsbediening of de Xiaomi Mi Home App.

Lees meer over de Xiaomi Smartmi Heater 1S

Xiaomi Smartmi Fan Heater

Dankzij de 2000W motor verwarmt deze milieuvriendelijke heater elke kamer met een bereik van 16 tot 28 graden. Je integreert de Fan Heater eenvoudig in de Xiaomi Mi Home App. Bedienen gaat ook via de afstandsbediening, waarmee bijvoorbeeld je de rotatiefunctie van de Fan Heater bestuurd. Gesteld op je rust? Met slechts 35,5 decibel is hij amper te horen. Vergeleken met menig andere elektrische kachel, heeft deze Fan Heater een erg uniek design. Het is namelijk een staande kachel, waardoor hij minder ruimte inneemt en er bovendien erg modern uitziet.

Lees meer over de Xiaomi Smartmi Fan Heater

Mi Smart Space Heater S

De mobiele elektrische kachel Xiaomi Mi Smart Space Heater S verwarmt elke kleine, maar ook grote ruimte snel en efficiënt. Dankzij het vermogen van 2200 Watt verwarmt de kachel ruimtes van verschillende formaten moeiteloos naar de gewenste temperatuur. Met slechts 5,7 kg is deze Space Heater S ook nog eens makkelijk te verplaatsen. Daar komt bij dat je de Space Heater S dankzij de Xiaomi Mi Home App compatibiliteit altijd en overal bedient, wat zorgt voor een opgewarmd huis zodra je thuiskomt.

Lees meer over de Mi Smart Space Heater S

Smart Tower Heater Lite

Deze verwarmingstoren met een vermogen van 2000W en een groothoekventilatie van 70° verwarmt in 3 seconden, heeft een constante temperatuur en een laag geluidsniveau. De slimme temperatuurregeling houdt de temperatuur dan ook altijd tussen de 22–28°C. Bedienen is eenvoudig: via spraakopdrachten of de Xiaomi Smart Home app. Dit is de app waarmee je ook andere producten van Xiaomi beheert.

Lees meer over de Smart Tower Heater Lite

Ben je er al uit?

Als je op zoek bent naar een betaalbare, duurzame heater zit je met een heater van Xiaomi goed. In aanschaf zijn ze goedkoop, de output ligt hoogt en ze zijn handig te integreren via Smart Home, wat bij veel andere kachels ontbreekt.

Bekijk de beste elektrische kachels

Techpunt heeft een ruim aanbod aan elektrische kachels. Geschikt voor elke ruimte in huis, of je nu de slaap-, woon-, werk-, studeerkamer, gang of schuur verwarmt. Dankzij onze jarenlange ervaring met Xiaomi producten staan we klaar met advies over de beste elektrische kachels voor elke ruimte.

Bekijk hier al onze elektrische kachels

 

Auteur: Pim Janmaat 
www.doorpim.nl

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »